Att köpa en katt – vad krävs?

Publicerat den Författare admin

Vill du köpa en katt och därmed skaffa dig en vän för livet? Tänk på att ditt beslut innebär en del ansvar redan före köpet.

Före köpet

Det första du bör veta är att du måste vara över 18 år och ha ett eget boende för att få köpa en katt. Är du omyndig eller bor du kvar hos dina föräldrar efter det att du har fyllt 18, får föräldrarna ta ansvaret och stå som kattägare. Vill ni köpa en raskatt, välj en ras som ni tycker bäst om och välj sedan en uppfödare.

De som tjänar pengar på att avla djur kallas för uppfödare. Det finns bra och dåliga uppfödare. Huvudtecknet på en dålig uppfödare är att denne inte bryr sig om vad som händer med sålda djur efter försäljningsögonblicket. Att skriva på ett kontrakt med uppfödaren är ett måste. Det är kontraktet som garanterar att ni verkligen har fått en frisk raskatt till ett rimligt pris.

Efter köpet

När ni väl har köpt er en katt, är det dags att teckna en försäkring. Gör det så fort det bara går för att slippa stå för eventuella onödiga kostnader. Dessutom är det då man åker till en djuraffär för att köpa alla accessoarer som behövs för katten inklusive toalettlåda, foder och leksaker. Som du ser krävs det en del för att köpa en katt.

ID-märkning och registrering

ID-märkning av din är att rekommendera. Du låter tatuera in ett ID-nummer i din katts öra. Ett alternativ är att låta veterinären spruta in ett chip i kattens nacke. Det är upp till dig att välja vad du känner dig mest bekväm med. ID-märkningen görs främst för att kunna identifiera din katt om den försvinner. Din katt behöver även registreras hos SVERAK, ett register över katter som myndigheterna har tillgång till. Utan det steget är ID-märkningen inte komplett.