Vad kostar det?

Publicerat den Författare admin

Att köpa en katt kan vara rätt billigt. Det är dock inte lika billigt att äga en katt i det långa loppet. Tänk på att katter lever ca 15-18 år. Det innebär att den totala kostnaden kan bli riktigt stor. Om man bortser från inflation och budgeterar dina kattrelaterade utgifter till 200 kronor i månaden, blir det inte mindre än 36 000 kronor på 15 år.

Försäkring

Tecknar du inte försäkringen, kan utgifterna som du får lägga på kattvård bli rätt höga. Tänk på att försäkra din katt smart och välj helst inte det billigaste alternativet. Du kommer säkert att älska din katt. Håller du med, är det bäst att inte snåla med försäkringen.

Vaccinering, sterilisering, ID-märkning, försäkring samt avmaskning är vanliga procedurer som katten behöver under det första året. Allt som allt hamnar prislappen för det på ett par tusen kronor. Tänk på att det är några hundralappar dyrare med en hona. Det beror på att steriliseringen av en hona är en något mer avancerad och dyrare process som kräver precisionsarbete. Tänk på att du behöver vaccinera och avmaska din katt varje år. Så är inte fallet såklart med ID-märkning och sterilisering. Vad gäller försäkringen, kommer du att få en faktura från ditt försäkringsbolag om 12 månader. Räkna med ca en tusenlapp om året för dessa hälsorelaterade kostnader.

Förutom ovannämnda kostnader tillkommer en del ”operativa” kostnader. Visst behöver din katt mat, sand och leksaker. Det är enklast att budgetera för dem månadsvis. Sätt en budget på 200 kronor i månaden om du gillar att spara och har tid som behövs för att hitta rabatter och besöka billigare affärer. Har du inte den möjligheten, räkna med 300 kronor istället.