Så här vårdar du kattens päls

Publicerat den Författare admin

Katter är renliga av naturen, ofta ser man dem sitta och slicka sin päls– det är så de tvättar sig – men deras päls behöver ändå lite rejälare tvätt emellanåt. Hur tvättar man då sin katt?

Du behöver inte alltid bada

Jo, det finns ett antal sätt att kringgå de flesta katters motstånd mot vatten. Man kan ge dem ett torrbad, tipsar Agria – då köper man ett särskilt torrschampo, som är framtaget just för att torrbada katter. Därefter borstar man igenom kattens päls. Sen är det bra att ge den kli, vilket man värmer upp till lagom värme – inte skållhett så att den bränner sig, när du sedan arbetar in kliet i pälsen. Efteråt borstar du återigen av pälsen tills den är ren.

Förebygg hårbollar genom regelbunden kamning och borstning

Att borsta kattens päls är också viktigt, för att förebygga att katten bildar hårbollar i magen när den tvättar sig själv. Alla katter tycker inte om att bli borstade, men se till att göra det ändå. Ett tips är att borsta katten när den sover, eller vilar i ditt knä – då tycker de flesta katter att det är skönt att bli borstade. Du kan också passa på att borsta den det första du gör när du kommer hem, då katten är glad att se dig och kan ha överseende med borstningen.

Se också till att kamma katten. Det är viktigt för att hitta löss och andra pälsproblem. Det kan vara smart att passa på att göra det i samband med borstningen. Ska du köpa en kam till katten kan du med fördel göra det här. De har ett stort utbud av kammar och andra pälsvårdsverktyg, bland annat en kam som reducerar kattens fällning med upp till 90%.

Ibland behöver man dock ge sin katt ett riktigt vattenbad förstås. Då gäller det att ha en fast hand och vara beredd på att katten kan göra motstånd. Vattnet ska då vara mellan 37 och 38 grader, inte kallare. Se till att torka katten ordentligt efteråt, och använd anpassat kattschampo under tvättningen.