Kattens beteende varierar beroende på kattras och uppväxt. När man talar om kattbeteende, refererar man till katters vanor gällande bland annat kroppspråk och kommunikation. De slickar oss på handen, gnuggar mot saker och spinner när de mår bra. Katter spinner även när de ogillar något. Ett av de viktigaste tecknen inom kattens kroppspråk är svansviftning. De använder sin svans flitigt för att uttrycka olika känslor.
Markera reviret
Revirmarkering är en vanlig form av kattkommunikation. Katten sprejar några droppar urin för att visa vem som äger territoriet. Det är i regel hanar som gör detta. När honor sprejar sin doft säger man att hon löper. Löpningen gör det lättare för hanar att förstå att det finns en katthona tillgänglig i närheten för en parningsprocess.
Kroppsföring och ljud
Kroppshållning och läten är ytterligare två viktiga aspekter av kattbeteende. Genom att hålla kroppen på ett visst sätt visar katten sina känslor till omgivningen. Katter kommunicerar på ett mer direkt sätt genom ljudsignaler såsom morranden eller jamningar. Kroppsposer och läten är något vi som kattägare lär oss snabbast att förstå.
Trampningar och knådningar
Knådning är ett vanligt förekommande beteendemönster bland katter. De trampar med sina små tassar på filt, kuddar och allt annat som de tycker om att använda tassarna mot. Katter knådar oftast när det är dags för dem att gå och lägga sig på sitt favoritställe. Knådningen ger katten en känsla av komfort. De lär sig knåda när de dricker sin mammas mjölk som kattungar. Knådningen gör att mjölken flyter bättre och snabbare i kattungarnas mun. Att de gör det även i vuxen ålder är fullständigt normalt. Det är helt enkelt en reflex som de har lärt sig och som får dem att känna sig bekväma.
Mer information
Vill du veta mer om kattens beteende, rekommenderas att ta kontakt med organisationen SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund). De kan allt om katter och agerar som en knutpunkt för landets alla kattälskare. Klubbar som är medlemmar i SVERAK anordnar kurser och seminarier med målet att få kattägare förstå våra katter lite bättre.